Basisinfo

Basisinformatie over het houden en verzorgen van ratjes. 

Ratjes vragen veel tijd en verzorging. Net zoals bij andere huisdieren, kruipt er ook geld in. Om je ratjes goed te kunnen houden, moet het een geschikte huisvesting krijgen. Belangrijke factoren hierin zijn de kooi met inrichting, de bodembedekking en het voer.
Hier worden de basisbenodigdheden kort uitgelegd.

Huisvesting | Gezondheid | Gedrag

ALGEMENE VRAGEN

Ratten zijn sociale dieren.

Ratten zijn zeer sociale dieren en moeten ten minste met 2 zijn. Wanneer zij alleen gehouden worden, kunnen zij depressief worden en wegkwijnen. Als mens kan je nooit 24u met je ratje doorbrengen. Ook spreek je niet dezelfde taal en mist je ratje socialisatie.

Ratten met elkaar introduceren.

Laat de ratjes kennis maken op een neutraal terrein, zoals een bad. Wanneer je merkt dat je ratten niet agressief reageren, kun je naar de volgende stap gaan.

Zet al de ratjes samen in een ziekenboeg (of vervoersbak). Dit is een kleine kooi, vaak zonder tralies zodat ratjes niet kunnen klimmen. Bij een intro zorgt dit ervoor dat de ratjes elkaar niet kunnen ontlopen. Laat ze eerst de rangen een beetje uitvechten en grijp dus niet in wanneer ze elkaar op de rug leggen. Dit is doen ze om te bepalen wie de alfa van de groep wordt.

Wanneer de groep wat rustiger is, kun je het voer en drinken in de kooi plaatsen. Zorg hierbij wel dat er voldoende ter beschikking is zodat de nieuwelingen ook wat krijgen. Je mag de ratjes gerust een week in de ziekenboeg houden en ze pas verhuizen wanneer ze allemaal op een hoopje liggen en er geen gestribbel meer is. Nu kan je verder gaan met de intro.

Zorg dat de kooi waarin de ratjes zullen verblijven grondig gekuist is en geef hun nog geen accessoires of verstopplaatsen. Zorg er weer voor dat voer en drinken goed bereikbaar zijn voor alle ratjes. Daarna mag je dag per dag de inrichting van de kooi opbouwen.

Welk geslacht kies ik het best?

Uiteraard hou je de geslachten steeds gescheiden. Er zijn wel enkele verschillen tussen vrouwen en mannen. Vrouwen zijn over het algemeen actiever, ondernemender, speelser, nieuwsgieriger.

Mannen zijn dan weer wat slomer, knuffelen liever, genieten wat meer van de aandacht en kunnen rustig bij je zitten. Het is maar wat je zelf verkiest. Mannen worden ook wat groter dan vrouwen.

Er zijn echter uitzonderingen. Er zullen altijd mannen bestaan die actief zijn, zoals er ook luie vrouwen zijn

Basisbenodigdheden.

Deze zijn noodzakelijk om je ratjes een goede thuis te geven. Cruciaal is de grootte van hun kooi dat minstens 80x50x60 cm moet zijn. Groter is natuurlijk beter! De kooi moet tralies hebben. Aquaria geven niet genoeg ventilatie voor je ratjes.

Na de kooi komt de bodembedekking. Hierin heb je vrije keuze, maar belangrijk is dat het stofvrij is. Zaagsel uit de dierenwinkels is een grote NEE! Door het stof zullen de ratjes problemen krijgen met hun longen. Ook hooi of stro is niet geschikt voor ratten.

Wat wij aanraden: Aubiose/Hennepstro, Corbo/Maïskorrels, Beukensnippers, No Smell/Cotton Comfort, Ecobale, Finacard, Green Mile, Bedxcell, Back2Nature, Yesterday’s news, Carefresh.

Uiteraard is de voeding ook zeer belangrijk voor hun gezondheid. In het gewone eten uit de dierenwinkels zitten vaak niet alle nodige voedingsstoffen. Ratten mogen verschillende groenten en fruit eten en dat is voor hun ook gezond. Zoek eerst op welke groenten/fruit mogen want sommigen zijn giftig!

Wat wij aanraden qua dierenwinkelvoer: Science Selective Rat, Rat Nature, Terra rat (Vadigran)
Daarnaast raden we ook het voer van o.a. http://www.hangmatjesenzo.nl en http://www.ratrations.co.uk aan. Deze voeders zijn samengesteld op basis van de Scuttling Gourmet en is dus perfect gebaseerd op de noden van de rat.

Natuurlijk heb je een eetkom en een drinkfles nodig. Hoe groter je groep, hoe meer zij eten en drinken!

Nu heb je nog steeds een lege kooi. Ratjes hebben graag volle kooien zodat ze zich kunnen verstoppen en amuseren. Huisjes zijn zeker welkom. Deze vind je in verschillende vormen en kleuren. Bijvoorbeeld de sputniks zijn erg populair. Hangmatten zijn ook zeer geliefd bij onze knagers. Deze kan je bij ons kopen en makkelijk in de kooi hangen met doucheringen of klemmetjes.

Je kan je ratjes leren om hun behoeften in een toilet te doen. Deze kan je goedkoop verkrijgen in de meeste dierenwinkels. Kijk zeker naar de grootte zodat ze er comfortabel inpassen. Een andere bodembedekking hierin is aangeraden zodat de ratjes het verschil merken tussen de kooi en het toilet.

Het is ten slotte aangeraden om op voorhand te zoeken naar dierenartsen in de buurt. Veel dierenartsen hebben weinig tot geen ervaring met ratten. Op ons forum en bij “gezondheid“vind je meerdere dierenartsen die zeer goed omgaan met ratten.

Nuttige links.

Informatie Ratopia en ons forum

Aankoop hangmatten Ratopia shop

Aankoop kooien, huisjes, voer enz Fretten.nl , Zooplus